Силва Зурлева. Снимка: БГНЕС
fallback

Доста духове разбуни предаването Vip Brother, но не толкова със звездните си величия, които се опитват да спечелят колкото се може повече пари за каузите, а с въпроса за прозрачността на разпределяне на приходите за благотворителност.

След като 45 неправителствени организации обвиниха екипа на Vip Brother в липса на прозрачност в комуникацията с дарителите, неправилно насочване на проблемите и неспособност за представяне на ефективни решения, отговорът от шоуто не закъсня.

"Спекулациите около този Vip Brother са твърде много", обясни програмният директор на Нова телевизия Олга Лозанова. – Това не е първият Vip Brother, който прави Нова телевизия, но е първият благотворителен.

Предаването продължава осем седмици и следователно има осем каузи, които са затруднили организаторите в определянето на критерии, по които едни да получат средства от благотворителността, а други не – разказа още Лозанова.

"Все пак не сме си поставяли за задача да решаваме проблемите на цялото общество, а да покажем, че такива популярни предавания могат да допринесат за решаване на тези проблеми" – сподели тя.

"Критерият за избор на каузи е такъв, че всеки зрител да може да ги припознае като важни за обществото.

И доста рискувахме, защото успяхме да съчетаем несъчетаемото – благотворително предаване, с което да гоним рейтинг.

Мога да кажа, че се гордея, защото резултатите показват, че ние и Мюзик Айдъл сме най-гледаните телевизионни шоута. Това е голямо постижение, огромен успех не само за нас, но и за начина, по който се прави телевизия в България.

При пълна прозрачност ще бъдат разпределени средствата между фондациите и организациите за отделните каузи", увери Лозанова.

Главният консултант за България на “Модерн таймс груп” – собственик на “Нова телевизия”, Силва Зурлева обясни и схемата на получаваните средства и отделянето на техническите разходи по тях.

"Нова телевизия" и фирмите, които държат лиценза на предаването, се отказват от техния дял от приходите от SMS-и.

Тя уточни, че от цената на един SMS от 1,20 лева, след като се отделят техническите разходи за мобилните оператори и за ДДС, за благотворителността в предаването остават 0,60 лева.

По същата схема половината от цената на едно телефонно обаждане към БТК отива за благотворителността в шоуто.

Очакванията на организаторите са да съберат 1 000 000 лева, като всички приходи ще бъдат разпределени между осемте благотворителни каузи в него.

До този момент са събрани 570 000, като това са реалните суми, които изключват разходите.

На въпрос дали начинът със SMS-и е най-удачен, от предаването отговориха, че показваните видеоматериали с болни дечица трогват хората и ги карат да реагират емоционално, като гласуват за различните каузи.

Така че въпреки повечето разходи, се вижда, че това е по-удачният вариант за събиране на пари.

Още един въпрос, който подбуди негативни реакции към предаването, бе този за хонорарите на звездите, участващи в него.

Организаторите обясниха, че голяма част от тях са върнали част от сумите си, но само Емил Кошлуков го е направил публично.

"Лично на мен ми е малко обидно за някои от нещата, които достигнаха до нас от вестниците" – сподели Зурлева.

"Когато човек се опитва да прави нещо добро, това добро не се слага на първо място, а се търси винаги отрицателното.

Не случайно в българския език има поговорки, които е трудно да се преведат на чужд език: “Аз не искам да съм добре, а Вуте да е зле”.

Не мога да си обясня този негативизъм. Това, което сме си поставяли за цел, ще го изпълним – зарече се Зурлева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

преди 14 години

Баси *** на всеки SMS, който струва на изпращача 1,20лв. едва 0,50ст. отиват за благотворителност. Аааа страшна алчня. Евала на безкрупулността на Нова Тв. Евала! Да манипулираш с клипчета на слепи ,изоставени и бедни деца ,изнудвайки бедните Българи с по 500лв.заплата да пускат SMS и да храниш с тях мобилни оператори и държава и телевизия е направо НАГЛО.

86

офф

преди 14 години

много си ***

85

преди 14 години

Повече няма да гласувам! си няма да пълня гушите на операторите малко ли сметки плащам.

fallback